Kostenbesparende vochtmeetapparatuur voor dakdekkers
- Geplaatst op
- Door John Anderson, Strategie Business Development Mgr. Emerging Marhets bij FLIR Systems
- 0
Een vochtmeter uit een doe-het-zelf-zaak is wellicht goed genoeg om snel het vochtgehalte van een gipswand of vloer te controleren, maar verdient wegens zijn beperkingen zeker geen plaats in de gereedschapskist van een professionele dakwerker. Het materiaal, de constructie en de schaal van een dak vragen om meer specialistische apparatuur.
Kostenbesparende vochtmeetapparatuur
Een vochtmeter uit een doe-het-zelf-zaak is wellicht goed genoeg om snel het vochtgehalte van een gipswand of vloer te controleren, maar verdient wegens zijn beperkingen zeker geen plaats in de gereedschapskist van een professionele dakwerker. Het materiaal, de constructie en de schaal van een dak vragen om meer specialistische apparatuur.
Uiteraard moet het prijsverschil tussen een eenvoudige vochtmeter voor de consumentenmarkt en een oplossing van professionele kwaliteit wel opwegen tegen deze voordelen. Als professionele dakwerkers de meest rendabele oplossing voor hun bedrijf willen kiezen, moeten zij een goede afweging maken van zowel de kosten als de voordelen van IRbeelden, pinsondes en drones voor hun specifieke toepassing.
Het nut van warmtebeeldtechnologie is volledig afhankelijk van het te onderzoeken materiaal. Daarom zijn de voordelen van deze technologie zeer verschillend voor particuliere en commerciële daken.
Particuliere daken
Thermische inspecties van particuliere daken (vooral daken met samengestelde singles of dakpannen) die vanaf de buitenkant worden uitgevoerd, hebben slechts een beperkte bewijskracht. Drones zijn dus waarschijnlijk niet heel nuttig om vast te stellen of er sprake is van vocht in particuliere daken.
In plaats hiervan kan vocht in particuliere daken het beste op een andere manier worden vastgesteld. Omdat de onderkant van het dak makkelijk toegankelijk is, zullen sommige aannemers kiezen voor een kogelsonde of meter met pin om het vochtgehalte te vinden en meten. Zulke vochtmeters van goede kwaliteit zijn tegenwoordig zeer betaalbaar. Zo bevat de FLIR MRss bijvoorbeeld een Bluetooth-verbinding om eenvoudig gegevens te verzamelen en elf opties om het apparaat af te stemmen op het juiste materiaal, zoals multiplex. Dit is vooral een interessante optie voor mensen die hoofdzakelijk aan kleine daken werken.
Combinatie-instrumenten
De FLIR MR160 en vergelijkbare instrumenten zijn voorzien van een warmtebeeldcamera, zodat gebruikers vocht makkelijk kunnen herkennen. Daarnaast controleren een pinloze sensor en externe pinsonde het vochtgehalte van het betreffende gebied.
Een andere optie is de FLIR MR176, met een kleurendisplay voor extra definitie en vochtbewaking. Dit model bundelt diverse extra functies in één apparaat een ter plekke verwisselbare sensor voor temperatuur en relatieve vochtigheid. Bij zulke apparaten kunnen pinnen met extra lengtes worden aangeschaft, maar onthoud dat pinnen van ongeveer s cm voldoende penetratie zullen bieden vanwege de beperkte dikte van particuliere daken.
Voor dakwerkers op de particuliere markt en dakinspecteurs die al in het bezit zijn van een betrouwbare vochtmeter maar graag de voordelen van warmtebeeldtechnologie willen benutten, is de aanschaf van een losse warmtebeeldcamera mogelijk de voordeligste optie op korte termijn Een mogelijke kandidaat hiervoor is de FLIR C3, die in bijna elke zak past en waarmee beelden makkelijk via wifi kunnen worden gedeeld.
Commerciële daken
In tegenstelling tot sneldrogende particuliere daken met een steile helling, houden platte daken van commerciële gebouwen veel makkelijker vocht vast. Vocht loopt nu eenmaal niet zo goed van deze daken af, en bij elke perforatie van het dakmembraan krijgt water toegang tot een enorme thermische massa. Wie zoekt naar vocht in commerciële daken heeft dus veel baat bij de inzet van warmtebeeldtechnologie vanaf de buitenkant.
Een vochtmeter maakt nauwkeurigere metingen mogelijk, omdat lange pinsondes ook de diepste lagen van het daksysteem toegankelijk maken. De gaten voor de pinsondes zijn niet veel groter dan een slangenbeet. Deze sondes meten bovendien niet alleen het vochtgehalte, maar geven ook aan in welke laag het vocht zich bevindt. Hierdoor kunnen reparatie- of bestrijdingswerkzaamheden veel gerichter worden uitgevoerd.
Zelfs zonder warmtebeeldtechnologie is voor commerciële daken meer specialistische apparatuur vereist, namelijk een vochtmeter. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de FLIR MR60, met ondersteuning voor verlengde pinsondes.
Drones
Aan drones met een IR-camera hangt natuurlijk een hoger prijskaartje dan aan een handheld apparaat, maar het gemak van deze vliegende toepassing kan een uitstekend investeringsrendement opleveren. Met dranes bespaart men tijd, omdat personeel niet het vol ledige oppervlakte van een dak hoeft te bewandelen; een proces dat anders makkelijk een hele avond in beslag neemt. Door vanaf een afstand een luchtfoto te maken (of meerdere foto's en de beelden samen te voegen), kunnen met een vlucht van slechts een kwartier de belangrijkste zones voor nadere inspectie met een vochtmeter in kaart worden gebracht.
Wanneer dakwerkers een drone-onderzoek hebben uitgevoerd en met hun vochtmeter de gebieden inspecteren die tijdens de vlucht aan het licht zijn gekomen, blijft warmtebeeldtechnologie zeer nuttig. Hoewel gecombineerde vochtmeters en warmtebeeldcamera's een ontoereikende resolutie hebben en niet gevoelig genoeg zijn om een heel dak efficiënt in kaart te brengen, levert de mogelijkheid om het thermisch profiel van een waterophoping van dichtbij te visualiseren toch een goede nauwkeurigheid en efficiëntie op. Met de warmtebeeldcamera van de betaalbare FLIR MR160 kan een afwijking grotendeels worden vastgesteld. Vervolgens kan met de geïntegreerde vochtmeter een specifiek punt worden getest. Wanneer dit apparaat wordt gebruikt voor commerciële toepassingen in plaats van particuliere, zijn er echter wel verschillende accessoires vereist, zoals sondes in verschillende lengtes.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...