Wat is de beste vochtmeter voor mij?

Wat is de beste vochtmeter voor mij?

Je wilt een vochtmeter aanschaffen? Maar wat is de beste keuze? In dit artikel proberen we je te helpen bij deze keuze. Toch nog geen besluit kunnen nemen? Onze adviseurs helpen je graag telefonisch.

Wilt u een vochtmeter aanschaffen? In dit artikel proberen we je te helpen bij deze keuze. Toch nog geen besluit kunnen nemen? Onze adviseurs helpen je graag telefonisch.

Vochtmeters zijn er in twee varianten: pin en pinless. Een pin-vochtmeter moet het oppervlak binnendringen om metingen uit te voeren; een pinloze vochtmeter is sneller en niet-destructief. Hieronder gaan we dieper in op beide soorten vochtmeters.

Vochtmeters met een Pin

Om de vochtigheid van de pin te meten, moeten de twee pin-sondes fysiek in de muur (of het betreffende materiaal) worden gestoken. Vervolgens loopt er een elektrische stroom tussen de twee sondes en wordt het vochtgehalte van het materiaal bepaald door de weerstand te meten die de stroom tegenkomt. Water geleidt elektriciteit terwijl bouwmaterialen zoals hout dat niet doen, wat betekent dat droge muren en vloeren meer weerstand bieden. Hoe natter het materiaal, des te beter de geleiding.

Pinmeters zijn gevoelig voor temperatuur en het soort materiaal dat wordt gemeten. Een goede meter wordt geleverd met opties om de temperatuur en het aangetroffen materiaal te compenseren. De FLIR MR55 wordt bijvoorbeeld geleverd met een ingebouwde bibliotheek van 11 verschillende materiaalgroepen en compenseert automatisch de omgevingstemperatuur.

Bekijk alle vochtmeters met pin

Pinloze vochtmeters

Het voordeel van pinloze vochtmeters is dat ze uw muren niet beschadigen, maar er zit een addertje onder het gras. Een pinloze meter is een "relatief" meetinstrument. In tegenstelling tot een pin-vochtmeter die weerstand meet, meet de pinloze meter een elektrische eigenschap van het materiaal die relatieve permittiviteit wordt genoemd.

Om deze meting goed af te lezen, moet deze worden vergeleken met een bekend droog monster van hetzelfde materiaal. De beste manier om een pinloze meter te gebruiken, is door een materiaal met een bekende droogte te meten en vervolgens een item van hetzelfde materiaal, dezelfde dikte en dezelfde constructie te meten.

Elke stijging van de aflezing duidt op vocht, of de aanwezigheid van een andere geleider of materiaal met een hoge permittiviteit (een metalen stijl achter de muur zou bijvoorbeeld hoge meetwaarden produceren). Daarom wordt het sterk aanbevolen om meerdere metingen over het verdachte gebied uit te voeren.

Pinloze vochtmeters kunnen een platte sensor hebben die vlak tegen het oppervlak van het materiaal moet worden geplaatst, of een kogelsonde zoals de FLIR MR59 waarmee u gemakkelijk in hoeken en rond plinten kunt meten.

Als u denkt dat u zowel een pinloze als een pinloze vochtmeter nodig heeft voor uw werk, dan biedt de FLIR MR60 zowel een geïntegreerde pinloze sensor als een externe pin-sonde. 

Bekijk alle pinloze vochtmeters


Vochtmeten met een warmtebeeldcamera

Een andere functie welke je kunt overwegen op je vochtmeter, is een warmtebeeldcamera. FLIR-meters die zijn uitgerust met Infrared Guided Measurement (IGM), maken gebruik van warmtebeeldtechnologie om potentiële vochtproblemen snel op te sporen. In plaats van te zoeken naar verborgen lekken of tekenen van vocht, kunt u grote gebieden scannen om het probleem visueel in kaart te brengen en het vervolgens verifiëren met de ingebouwde pinloze meter of een bijgeleverde pinsonde.

Bekijk alle vochtmeters

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.