Warmtebeeldcamera's en Scope10, Scope12 keuringen

Warmtebeeldcamera's en Scope10, Scope12 keuringen

Regelmatig krijgen vragen over welke warmtebeeldcamera’s geschikt zijn voor scope10 en/of scope12 keuringen. De scope classificatie is een normering voor keuringen elektrotechnische installaties.

Welke warmtebeeldcamera’s voldoen aan de eisen van uw inspectie?

Regelmatig krijgen we vragen over welke warmtebeeldcamera’s geschikt zijn voor scope10 en/of scope12 keuringen. De scope classificatie is een normering voor keuringen van elektrotechnische installaties.

Waarvoor welke scope?

  • Scope 8 Elektrische installaties
  • Scope 9 Elektrische Arbeidsmiddelen
  • Scope 10 Elektrisch materieel (Inspectie elektrisch materieel op brandrisico conform NTA 8220)
  • Scope 11 Inspectie explosieveilige installaties
  • Scope 12 Zonnestroominstallaties (Zonnestroom of fotovoltaïsche (PV) installaties)

Warmtebeeldcamera’s geschikt voor Scope 10 keuringen

Scope 10 is gebaseerd op NTA 8220 (bron: https://www.scios.nl/welcome/Risico-inspecties). Hierin worden geen specifieke eisen gesteld aan een warmtebeeldcamera. Voor een betrouwbare meting is het van belang dat de ‘Instantaneous Field of View’ (minimale pixelgrootte) klein genoeg is. Minstens net zo belangrijk is de kennis over het gebruik van de camera en het instellen van de juiste parameters.

Voor Scope 10 keuringen raden wij aan minimaal gebruik te maken van de FLIR E6xt of FLIR E53. Om deze warmtebeeldcamera’s optimaal te gebruiken raden wij daarbij de 1-daagse basiscursus thermografie aan.

Warmtebeeldcamera’s geschikt voor Scope 12 keuringen

Meetapparatuur dat gebruikt wordt voor Scope 12 keuringen moet voldoen aan de NVN 62446 norm (NVN-ICE-TS-62446-3). Dit houdt in dat de gebruikte warmtebeeldcamera’s een minimale resolutie van 320x240 infrarood pixels, een gevoeligheid van minder dan 100mk (0,10°C) en verstelbare focus moet hebben. Warmtebeeldcamera’s welke hiervoor geschikt zijn zijn de FLIR E75, FLIR E85, FLIR E95, FLIR T530, FLIR T640, FLIR T660 en de FLIR T1020.

Kennis van de thermograaf

In de NEN 18434 staat dat het een vereiste is dat de inspecteur (thermograaf) kennis moet hebben van warmte-, temperatuur- en de verschillende vormen van warmteoverdracht. Sensor BV kan u hierin voorzien door het aanbieden van de 1-daagse basiscursus thermografie of beter nog de 5-daagse level 1 opleiding thermografie. Volgens de NEN 18434 moeten infraroodcamera’s gekalibreerd worden volgens de richtlijnen van de fabrikant. Kalibratiecontroles moeten worden uitgevoerd met behulp van een traceerbare blackbody in overeenstemming met de aanbevelingen van de fabrikant. Heeft uw warmtebeeldcamera kalibratie nodig? Laat uw camera door ons kalibreren.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.