De vochtmeter opnieuw uitgevonden

  • Posted on
  • 0
De vochtmeter opnieuw uitgevonden

Zo langzamerhand zijn warmtebeeldcamera’s niet meer weg te denken uit de huidige bouwpraktijk. Zeker in renovatie- en onderhoudsprojecten bewijzen deze camera’s keer op keer hun waarde. De techniek gaat
steeds verder en onlangs verschenen de eerste vochtmeters met warmtebeeldcamera’s op de markt. Ongetwijfeld gaan ook deze meters zich binnen no-time onmisbaar maken.

Zo langzamerhand zijn warmtebeeldcamera’s niet meer weg te denken uit de huidige bouwpraktijk. Zeker in renovatie- en onderhoudsprojecten bewijzen deze camera’s keer op keer hun waarde. De techniek gaat
steeds verder en onlangs verschenen de eerste vochtmeters met warmtebeeldcamera’s op de markt. Ongetwijfeld gaan ook deze meters zich binnen no-time onmisbaar maken.

Het opsporen van vocht in een bouwkundige constructie is – net als het opsporen van luchtlekken en warmteverliesgevende details – met het blote oog meestal onmogelijk. Gelukkig kunnen deze onzichtbare gebreken wél opgespoord worden met slimme warmtebeeldcamera’s. Met de nieuwe FLIR MR176 Vochtmeter met IGM-technologie (Infrared Guided Measurement technologie) kunnen reparatie- en renovatieprofessionals nauwkeurig zien waar ze moeten meten. De vochtmeter beschikt over alle benodigde meetmogelijkheden om vochtproblemen snel op te sporen. En dat zonder het voorheen nodige hak- en breekwerk. De oorzaak van een vochtprobleem, waterlekkage of vochtindringing is niet altijd eenvoudig of duidelijk aan te wijzen. De schade is bijvoorbeeld wél goed zichtbaar op een plafond, maar het vocht kan uiteindelijk afkomstig zijn van een open slaapkamerraam op de verdieping of van een douchelekkage. De FLIR MR176 is een hoogwaardig meetinstrument met een geïntegreerde warmtebeeldcamera, dat exact de plek aan kan wijzen die nader onderzocht moet worden. Want met de meter is het probleem zelf natuurlijk nog niet opgelost.

Snelle opsporing

De geavanceerde camera’s van FLIR hebben steeds meer mogelijkheden en de apparatuur kan zeer gedetailleerde beelden opleveren. De FLIR MR176 is een hoogwaardig meetinstrument met een geïntegreerde warmtebeeldcamera dat waterschadeexperts visueel begeleidt om de exacte plek aan te wijzen die nader onderzocht moet worden. Zo worden problemen sneller opgespoord en worden eventuele problemen die door een standaardvochtmeter onopgemerkt blijven aan het licht gebracht. Een snelle warmtebeeldscan laat zien waar het verdampingsproces te langzaam verloopt. De vochtmeter biedt flexibiliteit ten aanzien van warmtebeelden en metingen waaronder vochtmetingen met en zonder pin, vier kleurpalletopties voor warmtebeelden, instelbare vocht- en omgevingswaarden op het warmtebeeld en een ingebouwde thermo- hygrometer met een zelf te verwisselen temperatuur/relatieve vochtigheidssensor. De meter is draagbaar en duurzaam, en dankzij het gebruiksvriendelijke menu krijgen professionals meer gedaan in minder tijd.

Positieve ervaringen

Bouwbedrijf Building Support B.V. in Volendam is één van de bedrijven die onlangs een MR176 aanschafte. Het bouwbedrijf voert veel renovatieprojecten uit, totaal zo’n 50 procent van het totale werk. Directeur/eigenaar Jack Zwarthoed: ‘Wij hebben deze meter vooral aangeschaft om temperatuurmetingen te doen in combinatie met het zoeken naar koudebruggen. We werken veel in kelders, bijvoorbeeld in Amsterdam, dus in omgevingen met vocht en vochtschades. Omdat deze vochtmeter is voorzien van een warmtebeeldcamera geeft deze letterlijk een beter beeld van de vochtschade dan een standaard vochtmeter. Bovendien was de MR176 prettig geprijsd.’ De FLIR MR176 is de eerste multivochtmeter met warmtebeeldcamera. En over zijn ervaringen met de vochtmeter: ‘Eigenlijk doet hij het te goed. Het liefst hebben we natuurlijk dat de camera helemaal niet uitslaat.’ Marinus Postma, directeur van AirFilter B.V. in Peize schafte zelfs twee FLIR MR176 vochtmeters met warmtebeeldcamera’s aan. Niet voor het installatiebedrijf zelf, maar voor de universiteit Groningen. Postma: ‘Ze waren bedoeld voor de klustermanagers, de mensen die het universiteitsgebouw beheren en de technische dienst aansturen. Zij hadden ook de keuze gemaakt voor deze vochtmeters. En ik heb gehoord dat ze er prima mee kunnen werken.’ Het installatiebedrijf – vooral werkzaam in de regio rond Groningen - heeft ook wel met water te maken, maar dan gaan het meer om het opsporen van legionella in leidingen én leidingen zo aanpassen of omleiden dat stilstaand water zoveel mogelijk voorkomen wordt.

Comments

Be the first to comment...

Leave a comment
* Your email address will not be published