Holstein Flowers - eerste gebruiker Thermoview

  • Geplaatst op
  • Door Hoogendoorn Growth Management
  • 0
Holstein Flowers - eerste gebruiker Thermoview

Holstein Flowers is het eerste bedrijf dat gebruikt maakt van Thermoview 48, de warmtecamera die real-time de temperatuur van en rondom het gewas meet. Mathieu van Holstein runt het snijgerbera bedrijf in De Lier samen met zijn 3 broers en 2 neven.

Holstein Flowers is het eerste bedrijf dat gebruikt maakt van Thermoview 48, de warmtecamera die real-time de temperatuur van en rondom het gewas meet. Mathieu van Holstein runt het snijgerbera bedrijf in De Lier samen met zijn 3 broers en 2 neven. Het familiebedrijf is in 1946 opgericht als groenteteelt bedrijf. Toen de broers van Mathieu in de kwekerij kwamen werken zijn zij op zoek gegaan naar een andere teeltsoort en in 1974 is het bedrijf overgestapt naar de gerbera teelt. Zelf is Mathieu sinds 1988 werkzaam in het bedrijf en is hoofdverantwoordelijk voor de teelt, financiën en administratie.

Inmiddels is het bedrijf gegroeid tot een oppervlakte van bijna 11 hectare, verspreid over 2 locaties, en worden zo’n 70 miljoen stelen per jaar geteeld. Toch is Holstein Flowers met 6 werkzame Holsteinen nog steeds een echt familiebedrijf. Kenmerkend is de eigen veredelingstak. “Ongeveer 85% van de rassen die we voeren komen uit eigen keuken. Dit is wat ons uniek maakt en waarmee wij ons onderscheiden in de markt”, aldus Mathieu. Daarnaast houdt het bedrijf zich ook veel bezig met innovaties. “We lopen in principe altijd wel voorop om kennis te nemen van nieuwe technieken en daar waar wij denken dat verbeteringen mogelijk zijn ook dingen uit te proberen”.

Thermoview 48

Thermoview is een van die nieuwe technieken waarmee Holstein Flowers nu werkt. In eerste instantie is er een jaar lang een proef gedraaid, in samenwerking met de WUR in een onderzoeksproject naar HNT. Inmiddels is dit onderzoek afgerond en heeft Holstein Flowers nu sinds ongeveer 3 maanden een eigen Thermoview 48 camera in bedrijf. Een belangrijke reden voor het voortzetten van het gebruik van Thermoview is onderzoek naar condensatie. “Wanneer een gerbera door condensatie nat wordt en langere tijd nat blijft kunnen botrytus sporen gaan kiemen en dan kunnen wij kwaliteitsproblemen krijgen”, zegt Mathieu. Om condensatie te voorkomen is Holstein Flowers een paar jaar geleden een onderzoek gestart naar uitstraling. Echter geeft uitstralingsapparatuur wel informatie over uitstraling, maar zegt dit nog niet alles over de mate van afkoeling van de bloem. “De bloem kan warmte verliezen, maar neemt ook nog warmte op uit de omgeving. Dus als je weet dat de uitstraling toeneemt heb je het vermoeden dat de bloem kan afkoelen, maar eigenlijk weet je het niet zeker”. Dit was voor Holstein Flowers de motivatie om te gaan kijken naar warmtebeeldtechnieken, om zo meer inzicht te krijgen in de werkelijke bloemtemperatuur, ten opzichte van de temperatuur van de kaslucht. Met deze wens is Mathieu in gesprek gegaan met consultants van Hoogendoorn en LetsGrow.com en werd besloten om de Thermoview camera te proberen. “We zijn nog steeds lerende in het gebruik van Thermoview, maar zijn blij met het instrument. Wij meten voornamelijk de temperatuur van de bloem door middel van puntmeting, omdat we daarop onze kwaliteit willen borgen, maar daarnaast heeft het Thermoview systeem ook de mogelijkheid om de temperatuur te meten van een oppervlakte van een aantal planten”. Het grootste voordeel van het Thermoview systeem is voor Mathieu de inzage in de bloem temperatuur en veranderingen hierin. Hierdoor kan sneller gereageerd worden, waardoor het kasklimaat beter gestuurd kan worden. Dit reageren werd eerst meer op gevoel gedaan, maar wordt nu onderbouwd door meetwaardes.

De toekomst Mathieu is ervan overtuigd dat techniek in de toekomst een steeds grotere rol zal gaan spelen in de tuinbouw sector. “De toegang tot en kosten van techniek worden steeds laagdrempeliger. Er worden steeds meer sensoren en dergelijke opgehangen, waarmee steeds meer gestuurd zal gaan worden op basis van techniek en we alles uiteindelijk steeds beter kunnen gaan regelen”.

Tip 1: Oorzaken van condensatie op uw gewas in de ochtend

Veel telers kijken in de ochtend naar het RV verloop in de kas om te zien of alles goed gaat. Het kan echter voorkomen dat u bij een relatief lage en dalende RV toch onverwacht natte gewasdelen aantreft in uw kas. Condensatie wordt namelijk niet zozeer bepaald door de RV als wel door het dauwpunt van de kaslucht.

In de ochtend stijgt door de instraling van de zon de temperatuur van de kaslucht. Omdat de planten door deze instraling in de kas meer gaan verdampen voegen ze vocht toe aan de kaslucht. Dit resulteert in een stijgende dauwpunt temperatuur. Aangezien in warmere kaslucht meer vocht kan worden opgenomen zal de RV echter gelijk blijven of zelfs dalen.

De zwaardere gewasdelen hebben een langere tijd nodig om op te warmen dan de kaslucht en blijven daardoor achter in temperatuur. Op het moment dat het dauwpunt van de kaslucht sneller stijgt dan de temperatuur van deze gewasdelen zal er condensatie optreden.  In de grafiek hieronder is dat weergegeven doordat de dauwpunt lijn (licht blauw) de vruchttemperatuur lijn (rood) kruist.

Tip 2: Hoe gewascondensatie in de ochtend te voorkomen

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het gewas niet nat wordt door condensvorming. Op natte plekken kunnen ziekten en plagen zich snel ontwikkelen, met hogere infectiedruk en verlies van kwaliteit en productie als gevolg.

Het dauwpunt is de temperatuur waarbij waterdamp uit de lucht zal gaan condenseren. Condensvorming treedt dus op als de temperatuur van het gewas en/of de vruchten beneden de dauwpunt temperatuur van de kaslucht komt. Om de temperatuur van uw gewas en vruchten inzichtelijk te maken kunt u gebruik maken van een thermische camera. Hieronder ziet u een thermische afbeelding van een gewas in de vroege ochtend, waarbij goed zichtbaar is dat de vruchten kouder zijn dan de andere gewasdelen.

Er zijn twee manieren om condensatie te voorkomen: u verhoogt de gewas/vruchttemperatuur tot boven de dauwpunt temperatuur van de kaslucht of u kunt het dauwpunt verlagen door vocht uit de kaslucht af te voeren.

Hieronder staan enkele tips om het zogenaamde “natslaan” in de praktijk te voorkomen:

  • Langzaam opstoken van de temperatuur in de ochtend (voordat de zon op komt)
  • Het handhaven van een minimum buis temperatuur (om lage gewas- en vruchttemperatuur tegen te gaan)
  • Een minimum raamstand vocht (om tijdig een teveel aan vocht af te voeren)
  • Schermen tegen uitstraling en kouval, in combinatie met vochtafvoer.

Download Whitepaper Smarter Growing
Bekijk product Thermoview 48

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.