Artis gebruikt warmtebeeldcamera's om invloed van vrieskou op dieren te bestuderen

  • Geplaatst op
  • Door Warmtebeeldcamera.nl / Bron Artis.nl
  • 0

Artis gebruikt warmtebeeldcamera's om te monitoren wat kou met verschillende dieren doet en hoe de dieren zichzelf aanpassen aan koude temperaturen.

Wat doet vrieskou met dieren. Artis gebruikt warmtebeeldcamera's om te monitoren wat kou met verschillende dieren doet en hoe de dieren zichzelf aanpassen aan koude temperaturen.

Aangepast aan de kou

De infraroodcamera meet de temperatuur rondom een dier. Hoe hoger deze is, hoe meer warmte het dier op dat moment verliest. 

Voor de Hudson Bay wolf is de vrieskou geen probleem. Zijn wintervacht houdt hem goed warm. In vergelijking met zijn soortgenoten, heeft deze wolf kortere poten, kleinere oren en een minder lange snuit. En dat komt goed uit in de kou. Doordat de wolf een kleinere oppervlakte heeft, verliest hij minder warmte.

Ook de lama heeft het niet snel koud. De dikke, wollen vacht van de lama beschermt hem tegen temperatuurwisselingen. De dieren passen hun activiteit, lichaamstemperatuur en energieverbruik aan het seizoen aan. Op die manier kunnen ze het hele jaar door hun energie zo efficiënt mogelijk inzetten.

Deze zwartstaartprairiehond verliest boven de grond veel warmte. Onder de grond heeft hij nog een heel gangenstelsel waar hij kan opwarmen. Naast ventilatieschachten, voedselopslagplaatsen en ruimten waar de dieren slapen, hebben de zwartstaartprairiehonden ook speciale winterkamers, die dieper liggen dan andere kamers.

Niet alle dieren zijn goed bestand tegen de kou. De netgiraffe, die voorkomt op de savanne van Afrika, verliest veel warmte met de huidige temperaturen. Net als de Aziatische olifant. Door het grote oppervlakte van de huid, koelen deze diersoorten snel af. En door hun formaat warmen ze langzaam weer op.

Als olifanten met deze temperaturen naar buiten gaan is het erg belangrijk dat de huid droog is, in het bijzonder aan het einde van de staart en bij de randen van de oren. Deze gebieden zullen eerder het risico lopen af te koelen of zelfs te bevriezen.

Veel dieren in ARTIS kunnen zelf kiezen of zij naar buiten gaan, of in het binnenverblijf blijven. Bij deze temperaturen zal je de lama vaak buiten zien lopen, maar de olifant of de giraffe niet. Je ziet ze vaker binnen dan buiten. En daar kun je je als bezoeker dan ook weer even opwarmen.

Dit soort beelden zijn al te maken met een FLIR E53

Bron: Artis.nl

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.