Inspectie van gebouwen op energieverlies

  • Geplaatst op
  • Door FLIR
  • Geplaatst in FLIR
  • 0
Inspectie van gebouwen op energieverlies

Met het blote oog zijn veel problemen in bestaande gebouwen, zoals gebrekkige of ontoereikende isolatie, koudebruggen en luchtlekken, vaak niet zichtbaar. En juist die gebreken kunnen zorgen voor veel extra warmteverlies en dus voor een hogere energierekening. Met behulp van onze FLIR warmtebeeldcamera's kunnen ook de onzichtbare gebreken worden opgespoord.

Inspectie met warmtebeeldcamera's

Gebreken opsporen met warmtebeeldcamera's heeft de laatste jaren steeds meer bekendheid gekregen. Ook worden steeds meer toepassingen bedacht, zoals het opsporen van lekken in vloerverwarmingen en in afvoerleidingen. Luchtdichtheids- en thermische beeldonderzoeken zijn belangrijke kwaliteitscontrole maatregelen bij woningbouw of renovaties. Tot wel 50% van het totale energieverbruik van een gebouw is terug te voeren op warmteverlies dat wordt veroorzaakt door luchtlekken via de schoorstenen, zolders, muurventilatiegaten en ramen en deuren die slecht in de gevels aansluiten. In renovatie- of herbestemmingsprojecten is het voor een goede energetische aanpak van belang om te weten waar de problemen zitten. FLIR warmtebeeldcamera's kunnen daarbij een goed hulpmiddel zijn, mede omdat het niet nodig is om het te onderzoeken oppervlak of bouwdeel binnen te dringen of open te breken. Dat kan altijd later nog.

Warmtebeeldtechnologie

Een warmtebeeldcamera registreert de intensiteit van de straling binnen het infrarode deel van het electromagnetische spectrum. Dit is met het blote oog niet zichtbaar. De FLIR warmtebeeldcamera vertaalt de informatie naar een visueel beeld. In dit beeld kunnen de verschillende temperaturen eenvoudig worden afgelezen. Hoe warmer een object, hoe meer infrarood straling. Iedere afzonderlijke pixel is in feite een temperatuurmeting. In tegenstelling tot infraroodthermometers die slechts 1 bepaalde plek meten, kunnen warmtebeeldcamera's grotere oppervlaktes scannen. Dus: complete gebouwen, hele gevels of daken, of installatie systemen als vloerverwarming of airconditioning. Daarbij worden niet alleen luchtlekken en koudebruggen opgespoord, maar ook vochtklachten en lekkages kunnen met warmtebeeldcamera's worden vastgelegd. Vochtig materiaal heeft namelijk een lage isolatiewaarde (een natte jas isoleert minder) en zal daardoor een andere temperatuur aannemen dan het omliggende droge materiaal. Zo kunnen bij warmwaterleidingen lekkages opgespoord worden en kan exacte worden vastgesteld hoe de leidingen van de vloerverwarming lopen. 

Thermografie voor iedereen

De nieuwste generatie FLIR warmtebeeldcamera's hebben steeds meer mogelijkheden en de apparatuur kan, zeker met geavanceerde warmtecamera's, zeer gedetailleerde beelden opleveren. Hierdoor kunnen meer fouten worden opgespoord. Zo integreert de door FLIR gepatenteerde MSX technologie warmtebeelden met visuele beelden. Dit resulteert in uitzonderlijk scherpe warmtebeelden. En deze gedetailleerde analyses maken de besluitvorming voor de bouwprofessionals alleen maar gemakkelijker. Belangrijk blijft wel dat een bouwkundige met kennis van zaken de warmtebeelden beoordeelt en vertaalt naar een mogelijk aanwezig probleem, fout of maatregel. Verkeerde conclusies en daarmee verkeerde maatregelen moeten uiteraard worden voorkomen. De oorzaak van het probleem en de maatregelen moeten worden vastgesteld op basis van gericht bouwkundig onderzoek. Naast de zeer geavanceerde warmtebeeldcamera's van FLIR zijn er ook steeds meer warmtecamera's 'voor iedereen': zeer gebruiksvriendelijk en zeer betaalbaar. FLIR mikt met deze nieuwe modellen vooral op gebruikers die de warmtebeeldtechnologie nog moeten leren kennen. Bij de warmtecamera's wordt standaard software meegeleverd waarmee de thermografische beelden eenvoudig worden overgezet naar PC of laptop voor verdere analyse en rapportage. Deze serie warmtebeeldcamera's kosten nog geen 1000 euro excl. BTW.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.