Geschokte reacties om drama met dode eekhoorntjes in Bilthoven: ‘Wie kapt er een boom in broedseizoen?’ (BRON: AD.NL)

  • Geplaatst op
  • Door ad.nl
  • 0
Geschokte reacties om drama met dode eekhoorntjes in Bilthoven: ‘Wie kapt er een boom in broedseizoen?’ (BRON: AD.NL)

Bilthoven reageert ontzet op het nieuws dat een nest met vier jonge eekhoorns de dood is ingejaagd door ‘roekeloze’ bomenkap in opdracht van de gemeente. Dit had voorkomen kunnen worden. Door middel van onze nachtzichtkijkers en monoculars hadden de eekhoorntjes en hun nest opgespoord kunnen worden voordat de boom gekapt werd en daardoor hadden ze de eekhoorns in veiligheid kunnen brengen en vervolgens de noodzakelijke kap uit kunnen voeren.

Bilthoven reageert ontzet op het nieuws dat een nest met vier jonge eekhoorns de dood is ingejaagd door ‘roekeloze’ bomenkap in opdracht van de gemeente. Een wandelend gezin trof de eekhoorns op eerste paasdag aan in een gekapte boomstam. Twee eekhoorntjes waren nog in leven, maar overleden kort daarna op weg naar de Eekhoornopvang. ,,Ik ben woedend en verdrietig. Dit is zo onnodig.”

Broedseizoen

Volgens Van Bennekom is in Bilthoven alles fout gegaan, wat fout kon gaan. ,,Waarom bomen kappen in het broedseizoen? Is de boom wel goed onderzocht op nesten voordat de zaag erin ging? Wij maken het helaas te vaak mee dat er bij bomenkap roekeloos wordt gekapt zonder rekening te houden met de dieren.”

Een warmtebeeldcamera had de oplossing kunnen zijn

Dit had voorkomen kunnen worden. Door middel van onze nachtzichtkijkers en monoculars hadden de eekhoorntjes en hun nest opgespoord kunnen worden voordat de boom gekapt werd en daardoor hadden ze de eekhoorns in veiligheid kunnen brengen en vervolgens de noodzakelijke kap uit kunnen voeren.

Lomp

Van Bennekom spreekt van ‘lompigheid‘. ,,Het gebeurt helaas niet alleen in Bilthoven. Overal waar bomen worden gekapt. Ik noem het een heterdaadje, want normaal kom je er niet zo makkelijk achter. Ik mag toch aannemen dat zo’n kapbedrijf ecologisch advies inwint. Dan hadden ze gehoord dat het nu helemaal geen goed moment is om dit te doen. Waarom ook nu 97 bomen kappen? Kon dat niet even wachten?”

De gemeente zegt het incident zeer te betreuren en geeft aan dat de 97 bomen moesten worden gekapt met het oog op de veiligheid voor voorbijgangers. Als de veiligheid in het geding is, dan mag er ook in het broedseizoen worden gerooid. 

Het bedrijf dat de kap deed, heeft volgens de gemeente gecontroleerd of er nesten in de stam zaten. Een medewerker heeft in de bewuste boom gevoeld en niets aangetroffen. Vermoedelijk hadden de eekhoorntjes zich genesteld in een holle verborgen ruimte elders in de stam, zo luidt de uitleg van de gemeente.

Originele bericht: https://www.ad.nl/utrecht/geschokte-reacties-om-drama-met-dode-eekhoorntjes-in-bilthoven-wie-kapt-er-een-boom-in-broedseizoen~a295d3ce/

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.